július 13. 19 óra – Fatemplom

ROMANIMO lemezbemutató koncert

„Az oláh-cigány hallgatók nagyon fontosak az életemben. Bennük van cigányságom és emberi mivoltom egyaránt.” Lakatos Mónika

A lemezen hallható hagyományos oláh-cigány hallgatók nagyon régiek. Többről biztosan tudjuk, hogy legalább másfél évszázada éneklik őket; a világ, amelyet megidéznek pedig egyidős a cigánysággal.

Arra törekedtünk, hogy a lehető legeredetibb énekhangon és módon adjuk át a hallgatókat, csak egy-egy hallgató hangszerelését igazítottuk az elmúlt évtizedek fejlődéséhez. A dalok többsége azt a világot idézi meg, amelyben szüleink, nagyszüleink éltek.

Sok mindenről pedig nem is beszélünk máshogyan, csak „dal mögé bújva”. Ilyenkor bátrabban vall az ember: üzenünk, megvallunk valamit, vagy éppen figyelmeztetjük egymást az énekben.

Nemcsak azért született meg ez a lemez, hogy ezek a hallgatók – jó hangminőségben – fennmaradjanak, hanem hogy a cigány fiataloknak betekintést adjon egy olyan világba, amelyet mi is már csak gyerekként ismertünk. A cigánytelep, a lovak, a lóvásárra való készülődés, az ott látott képek, az ott hallott hangok emlékei és a ma megélt kedves és fájdalmas élmények még őszintébbé tették Mónika énekét.

Rostás „Mazsi” Mihály