Olasz Ferenc fotóművész AQUILA JÁNOS című könyvének bemutatója és fotókiállításának megnyitója.

Aquila János azon kevés, a XIV. századi Magyar Királyságban alkotó művészek közé tartozott, akinek nem csupán neve, de két önarcképe is ismert. A feliratszalaggal, három sárga, mára már jórészt elmosódott ábrákkal díszített, pajzsot tartalmazó művészcímerrel ábrázolt festő elsősorban e két portréja miatt vált a hazai művészettörténetben – Márton és György kolozsvári szobrászok mellett – a legtöbbször említett középkori alkotóvá.

„1974-ben filmet forgattam a veleméri Szentháromság-templomról. A filmforgatással párhuzamosan színes diákat is készítettem.  Akkor ismerkedtem meg Kovács József kercaszomori tudós plébánossal, aki rendelkezésemre bocsátotta a templomról írt részletes tanulmányát. A film bemutatója után a Helikon Kiadó szerződést kötött velem egy, Aquila freskóit bemutató album összeállítására, amely a veleméri templomon kívül a fentebb felsorolt templomok falképeit is magában foglalta. A tervezett könyv képanyaga 1977-ben elkészült, de kiadása meghiúsult: a teljes diasorozat a kiadóban „eltűnt”. 1992-ben levélben értesített a Helikon Kiadó akkori művészeti vezetője, hogy a képanyagot „megtalálták” egy szekrény aljában.”

„Úgy döntöttem, hogy a meglévő anyagot kiegészítem a nagytótlaki, és a később felfedezett fölöstömi freskókkal és saját kiadásban megjelentetem. A könyv ismertetőanyagát Kovács József és Rómer Flóris írásaiból állítottam össze, a képeket az ábrázolt jelenetekhez és szentekhez kapcsolódó szentírás-részletekkel egészítettem ki.”

/Olasz Ferenc/