július 13. 22 óra – Nagyszínpad, szabadtér

A Romengo együttes magyarországi oláh-cigány zenét játszik. A tagok nagy része ezt a muzsikát anyanyelveként sajátította el. Így hagyományos alapokon, a létező cigány népdalok mellett saját számokkal és hangzásvilággal áll színpadra a zenekar. 2004-es megalakulásuk óta, India (Sufi Sutra), Malajsia (Rainforest world music festival), Korea (Sori Festival) és Mexikó (Cervantino fesztivál) mellett a Romengo Európa több, mint 20 országában koncertezett, és mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe legjobb 10 lemeze közé. 

A Romengo zenéjét a hagyományok tisztelete és a megújúlás jellemzi. Amellett, hogy nagy előszeretettel használják a kanna mellett a kanalat és a teknőt, nem idegenkednek az új hangásoktól sem. A Romengo zenéjének nyitottságát tükrözi az is, hogy 2011-ben, közös koncertet adtak a 17 tagú Mendelssohn Kamarazenekarral Veszprémben, illetve, Birgit Ellinghaus rendezésében az Indiai énekesnővel, Sumitrával adtak szóló és közös koncertet a Berlini Philharmóniában, 2015-ben.

Saját bevallásuk szerint, az oláh cigány zene határai szélesebbek,mint Magyarországé, ezért is kerülhettek a Romengo dalaiba más zenei stílusok hatásai, mint pl a jazz és a flamenco, vendégzenész barátaiknak Dresch Mihálynak és Juan De Lerida flamenco gitárosnak köszönhetően. Ők a Romengo, Nagyecsed-Budapest lemezén is hallhatóak.