JÚLIUS 14. 22:30

Weöres Sándor: A teljesség felé
Előadják: Gryllus Dániel, Rátóti Zoltán

1945-ben jelent meg az akkor 32 éves Weöres Sándor kötete a Teljesség felé. A költő mesterének – Hamvas Bélának – ajánlott filozófiai prózai mű mentes a vallási vagy politikai propagandától, állásfoglalástól.

„Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb mint vallás. Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod. Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni.“

Az előadás története: A nyolcvanas évek elején, az akkor harmincas éveit járó Gryllus Dániel elkészíti a prózai mű egyes részleteinek zenei adaptációját. Önmaga veszi fel otthoni néhány-sávos készülékkel az ének, furulya, citera, klarinét, ütős… stb szólamokat. A művet az akkori monopol helyzetben lévő Hungaroton nem ítéli kiadásra érdemesnek. A zeneszerző saját költségén 1987-ben az Intersound stúdióban felvételt készít a darabból, melyet átad a Hungarotonnak, így az anyag megjelenhet 1988-ban a költő 75. születésnapjára.

Azóta az előadást számtalan helyen játszották, sőt Gryllus Samu által hangszerelt nagyzenekari változat is nagyon népszerű.

Most a fesztiválon Gryllus Dániel előadásában hallják az eredeti alapművet, melyet Rátóti Zoltán egészt ki az eredeti műből vett prózai részekkel.