Az eddigi Fatemplom Fesztiválok megszokott rendje volt, hogy egy július közepi hétvégén, pénteken koncerttel kezdődik, folytatódik a műsor szombat délután és egy ökumenikus istentisztelettel ér véget vasárnap délelőtt. A járvány és következményei miatt ezt a struktúrát át kellett alakítanunk, összesűrítenünk egy napra, ahogy az már a pályázatban leírtuk. Szerencsére a Hétrétország programsorozatában szorítottak nekünk helyet és így a Köztivál Piknik részeként terveink szerint augusztus 16-án tartottuk a Fatemplom Fesztivál napját. Azért is volt fontos számunkra az esemény megrendezése, mert a Rátóti Zoltán által épített fatemplom felszentelésének 10. évfordulóját is ünnepeltük.

A járványügyi rendelkezések miatt a fatemplomban nem tudtunk és nem is akartunk tartani sem istentiszteletet, sem koncerteket (általában a kisebb létszámú, csendesebb produkciókat a templomban szoktuk tartani), ezért még egy színpadot kellett állítanunk a templom mellé.

A jegyeladást 500 főben maximáltuk (egész pontosan a dolgozókkal együtt volt 500 fő a maximum létszám). Ezt közöltük a honlapunkon és a facebook oldalunkon is. Tanulságként levonható volt, hogy ez a hír kicsit elrettentette a közönségünket, elég sok telefont kaptunk, hogy el merjenek-e indulni, be tudnak-e jutni még.

Az előkészítés más oldalról is nehézségbe ütközött, ugyanis rendszeres támogató partnerünk a Magyar Honvédség most nem tudott segítségünkre lenni a fesztivál berendezésében szintén a járványügyi intézkedések miatt. Így újabb nem várt kiadásokkal kellett szembenéznünk, a nézőtér berendezése és a fedések kialakítása területén.

Kézfertőtlenítő állomásokat állítottunk fel a fesztivál területén, a mellékhelységek takarítására, fertőtlenítésére különös hangsúlyt helyeztünk, a maszk viselését ugyan nem tettük kötelezővé (az akkori hatályos rendelkezések szerint), de mindenkit bíztattunk rá.

Őszintén szólva nem vártunk túl sok látogatót, mert attól tartottunk, hogy az emberek félnek kimozdulni, de nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a rendezvényünk tudott olyan programot felmutatni, ami odavonzotta a nézőket. Nézőink főleg a 40-70 éves korosztályból kerülnek ki , a fesztivál atmoszférája, lelkisége nyugodt, csendes, szakrális programokat biztosít.

446 látogatónk volt az idei rendezvényen, elértük a maximálisan eladható jegyek számát, így a fesztivál dolgozóival együtt épp nem haladtuk meg az 500 főt. Látogatóink 10-15%-a nyugdíjas volt, és néhány gyerekjegyet is elkelt.

A fesztiválprogram az istentisztelettel kezdődött, ahol szokás szerint a fesztivál művészeinek közreműködését a liturgia elemei közé illesztettük. A szolgálattevő lelkipásztorok Bereczky Ildikó református lelkész, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Hortobágyi Cirill bencés szerzetes, pannonhalmi főapát, a közreműködő művészek pedig Andrejszki Judit, Sebestyén Márta, a Kaláka és a Misztrál együttes voltak, valamint a Magyar Légierő Fúvószenekar, akik a gyülekezeti énekeket is kísérték. Istentiszteletünket teljes másfélórás terjedelemben sugározta a Duna Tv augusztus 30-án.

Az istentisztelet után kezdődött a fesztiválprogram. A koncertek sora délutántól éjszakáig a következő volt a nagyszínpadon és a templom melletti színpadon:

Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar nyitotta a programot Mozart és Händel művek előadásával. eredetileg a MH Légierő zenekar koncertjét terveztük ide is, de ők sajnos akadályoztatás miatt nem tudtak az istentisztelet után tovább velünk maradni. Ezért Nagyon örültünk, hogy a zalaegerszegi Szimfonikusok elvállalták az utolsó pillanatban a helyettesítést, és egy csodálatos, könnyed fesztiválkoncerttel leptek meg minket.

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit a templomi színpadon régi zenét, népdalokat adtak elő különböző korokból.

A koncertek mellett kiállításokat is szoktunk szervezni, ezúttal a Találkozások c. Kányádi Sándorra emlékező tartalmas kiállítást nyitottuk meg a színpad melletti pajtában. A kiállítást a Budavári Önkormányzat munkatársai készítették.

A Kaláka együttes koncertje (a kiállításhoz kapcsolódóan) Kányádi Sándor verseire írott dalokból állt.

Esti nagy koncertet adott a Muzsikás együttes a tőlük megszokott remek színvonalon. A koncerten közreműködött Kacsó Hanga és Berecz István.

Az éjszakai záró koncerten a templomszínpadon Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus játszott és énekelt egyedi muzsikát, saját kompozíciókat.

Összefoglalva: ugyan a bevételünk a tavalyi évinek csak egyharmada volt, ez a körülményeket tekintve (létszámstop, 1 napos rendezvény) várható volt.

A fesztivál visszhangja nagyon kedvező volt, érezhetően várták, keresték az emberek a rendezvényt, még így is, hogy nem a megszokott időpontban és hosszúságban tartottuk ráadásul egy nagyobb programsorozat részeként, sikeres fesztivált zártunk, ha figyelembe vesszük a nehézségeket, azt kell mondanom, hogy várakozásunkon felüli eredménnyel.